Sarmısak mı Sarımsak mı

Eski TDK Sözlük'e ve bugünkü Dil Derneği'ne göre doğru yazım "sarmısak" şeklinde fakat TDK güncel Türkçe Sözlük "sarımsak" yazımının doğru olduğunu belirtiyor.



Çok eski bir kaynak olan Divanu Lügati't-Türk'te (10. yüzyıl) kelime sarmusak diye verildiği için sarmısak yazımının aslına uygun yazım olduğu düşünülebilir fakat TDK güncel Türkçe Sözlük'te muhtemelen yaygın kullanımı esas alarak sarımsak yazımını önermiştir. Nitekim Google Books'ta sarımsak yazımı daha yaygındır. Akademik makalelerin yer aldığı scholar.google.com verilerine göre de sarımsak yazımı onlarca kat daha yaygındır.



Dolayısıyla resmi, teknik bir yazıda sarımsak yazmak daha doğru olur ve TDK'nin güncel kurallarına uygun olur.



Örnek bir bilimsel metinden alıntı:



Ezilmiş sarımsak, taze sarımsak suyu, sulu ve alkollü ekstraktları, liyofilize tozları, buhar destile yağı gibi sarımsak ürünlerinin gram (+) ve gram (-) bakterilere karşı geniş antibakteriyel spektrum sergilediği görülmüştür. Sarımsak Aerobacter, Aeromonas, Bacillus Citrella, Citrobacter, Clostridium, Enterobacter, Escherichia, Klebsiella, Lactobacillus, Leunocostoc, Micrococcus, Mycobacterium, Proteus, Providencia, Pseudomonas, Salmonella, Serratia, Shigella, Staphylococcus ve Vibrio türlerini inhibe etmektedir [10; 11]. Sarımsak ekstraktlarının Staphylococcus enterotoksin A,B,C1 ve termonükleaz formasyonunu engellerken, Clostridium botulinum toksini oluşumuna karşı etkili olmadığı belirlenmiştir.
(Fatma Coşkun, Gıdalarda Bulunan Doğal Koruyucular)









Atatürk Göktürk Alfabesi İle Nasil Yazilir - 𐰀𐱃𐰀𐱅𐰇𐰼𐰚
Aritmetik Ortalama Sembolü -x üzeri çizgi- Nasıl Yazılır
Türk Öğün Çalış Güven Nasıl Yazılır
Kun Feyekun Nasıl Yazılır
Birde Nasıl YazılırBu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun