Ud Nasıl Yazılır

Kelimenin aslı Arapça 'ûd' (اود) şeklindedir fakat hem TDK hem Dil Derneği bu kelimenin Türkçede dönüşüme uğrayarak "ut"a dönüştüğünü kabul etmektedir.



Nitekim TDK Türkçede istisnai haller dışında hiçbir kelimenin sonunda D harfi olamayacağını şöyle açıklamaktadır:



Kökeni Türkçe olan kelimelerin so­nunda b, c, d, g ünsüzleri bulunmaz. Ancak anlam farkını belirtmek üzere ad, od, sac gibi birkaç kelimenin yazılışında bu kurala uyulmaz: ad (isim), at (binek hayvanı); od (ateş), ot (bitki); sac (yassı demir), saç (kıl).



Dilimizdeki hac, şad, yâd gibi birkaç örnek dışında, alıntı ke­limelerin özgün biçimlerinin sonlarında bulunan yumuşak ünsüzler sertleşir: kitap (kitab), sebep (sebeb); bant (band), bent (bend), cilt (cild), etüt (etüd), metot (metod), standart (standard); ahenk (aheng), hevenk (aveng), renk (reng) vb. Bu gibi alıntılar ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında kelime sonlarındaki sert ünsüzler yumuşar: kitap / kitabı, sebep / sebebi; bant / bandı, bent / bendi, cilt / cildi, etüt / etüdü, metot / metodu, standart / standardı; ahenk / ahengi, hevenk / hevengi, renk / rengi vb.


Bkz. Ünsüzlerin Nitelikleri - TDK



Bununla birlikte aynı kelimeden türemiş olan "udi" kelimesi hem TDK hem Dil Derneği yazım kılavuzuna göre aslına uygun olarak "udi" şeklinde yazılmaktadır.





ud nasıl yazılır


Atatürk Göktürk Alfabesi İle Nasil Yazilir - 𐰀𐱃𐰀𐱅𐰇𐰼𐰚
Hiç de Nasıl Yazılır
Türk Öğün Çalış Güven Nasıl Yazılır
Kun Feyekun Nasıl Yazılır
İyiki Nasıl Yazılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun