Alın Yazısı Nasıl Yazılır

TDK imla kılavuzunda "alınyazısı" maddesi de "alın yazısı" maddesi de yoktur.



Öte yandan TDK Sözlük'te "alın yazısı" ayrı yazılmaktadır. Fakat Türk Dil Kurumu'nun şive, ağız sözlüklerinde "alınyazısı" şeklinde birleşik yazıma rastlanmaktadır. Bunun sebebi TDK'nin 1980'den önce birleşik yazım önerirken 1985 İmla Kılavuzu'ndan itibaren ayrı yazımı benimsemiş olmasıdır.



Türk Dil Kurumu'nun 12 Eylül'den önceki üyelerinin kurduğu Dil Derneği ise halen birleşik yazımı önermektedir. Basılı eserlerde de hem birleşik yazıma hem ayrı yazıma rastlanmaktadır.



İki yazımdan tek birinin doğru olduğunu söylemek mümkün değildir. Her ikisine de basılı eserlerde yaygın biçimde rastlanmaktadır. Yalnız şu söylenebilir ki basılı eserlerde ayrı yazım biraz daha yaygındır. Eser adlarından örnekler aşağıdadır.



alın yazısı nasıl yazılıralın yazısı nasıl yazılıralınyazısı nasıl yazılır



Aynı durum kitap metinleri için de geçerlidir. Ayrı yazım az farkla daha yaygındır o kadar. Genel bir hakimiyeti olduğu söylenemez. Popüler bir kitaptan ayrı yazım örneği aşağıda mevcuttur:



Herkes dünyâya ezelde hakkedilmiş bir kazâ ve kader levhasıyla ve bir alın yazısı ile gelir. Ve herkesin mukadderâtı alnının yazısına bağlıdır. Kimse bunun dışına çıkamaz ve hiç bir kuvvet bu yazıyı değiştiremez. Olacak ne ise olur, çıkacak göz, çıkar. Akacak kan damarda durmaz. Kötü huylu bir insan, öyle doğar ve öyle ölür. Bu, onun alın yazısıdır. Alın yazısının ve kader levhasının amansız hükmüne kimse karşı gelemez. Ne yapsan çâresizdir.
(Ali Fuad Başgil, Gençlerle Başbaşa, s. 41)









Atatürk Göktürk Alfabesi İle Nasil Yazilir - 𐰀𐱃𐰀𐱅𐰇𐰼𐰚
Hiç de Nasıl Yazılır
Türk Öğün Çalış Güven Nasıl Yazılır
Kun Feyekun Nasıl Yazılır
İyiki Nasıl Yazılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun