Açıpta Nasıl Yazılır?

TDK kurallarına göre açıpta, açıp ta, açıpda yazımları yanlıştır. Doğru yazım 'açıp da' şeklindedir. Zira dahi anlamındaki de ile bağlaç olan de ayrı sözcük kabul edilir ve ayrı yazılırlar. Ünsüz benzeşmesinden de etkilenmezler.



Bu ifadenin literatürdeki basılı örnekleri de bu kuralın Türkçede yerleşmiş olduğunu göstermektedir:


Evet, hangi birini anlatayım? Dolabını açıp da sıra sıra dizili düzinelerce elbise arasından giyeceğini tayin edemeyen bir sinema aktörü gibi memnun, fakat şaşkınım, kararsızım. Elimi bir buna, bir ona götürüyorum; işin içinden çıkamıyorum.
Kaynak: 12 Temmuz 1950 Yeni İstanbul



Köylü, buğday tariaslle arpa tarlasını birbirinden ayıramayan, bulgurun neden yapıldığını bilmeyen şehirliye güler ve onun bütün bilgilerinden haklı olarak şüphelenir. Köylü nasıl olsa kendi yiyeceği kadar buğdayı ayıracağı İçin mahsul kıtlığından en çok zarar görecek vaziyette olan şehirli bu hayati mesela hakkında haber almak imkânlarından ve bilgilerden, mahrumdur Kar yağmadan evvel, ağaçlar çiçek açıp da buğday sürgün verdiği zaman İstanbulluların kar yağacak diye ödleri kopuyordu. Çünkü yine şehirlilere göre kar...
Kaynak: 14 Mart 1948 Akşam



— Ben kavgadan kaçtıkça belâlar peşimden geliyor. Bu yaşa kadar ağzımı açıp da bir kimseye: «Gözünün üstünde kaşın var» demiş değilim.
Kaynak: 18 Mayıs 1948 Akşam



Ne yalan söyleyeyim, kendisi de güzel amma o tarafını bırak, sesine meftunum karının. Ağzını açıp da okumağa başladı mı benim iliklerim gevşiyor, kendimi kaybeder gibi oluyorum.
Kaynak: 19 Şubat 1950 Akşam



— Faiz dediğin de nedir ki oğlum? Ben dükkân açıp da sarraflık etmiyorum ya. Başı sıkışanlara bir yardım olsun diye çıkarıp para veriyorum.
Kaynak: 21 Şubat 1948 Akşam



Bu sefer de gafil avlandık. Sen misin kavak yeline baş açıp da kışa dudak büken? Geç geldi amma bu geliş pek hışımlı oldu.
Kaynak: 30 Ocak 1950 Akşam



Vurduğu zaman, Allah yaratmış, demezdi. Amma ve lâkin, karşısında ağzımı açıp da bir çift lâf söylemezdim. Bugüne bugün ben de evlât yetiştirdim, gelin sahibi oldum.
Kaynak: 4 Mart 1949 Akşam



Lokum da lokum olsa bari. Kutuyu açıp da üzerinden bir tane alınca şaşkınlıktan ağzım bir karış açık kaldı Haramzadenin evlâdı nasıl da akıl etmiş bu işleri? Zamane çocukları böyle işte.
Kaynak: 8 Ekim 1949 Akşam




açık

_______________


Metrekare Nasıl Yazılı

Üslü Sayı Yazma

Heryer Nasıl Yazılır

Allah Arapça Yazılışı

Küçük-Eşittir İşareti Nasıl Yazılır

Kalp Emoji Kopyala



Bu sitede sadece TDK yazım kılavuzu esas alınmamıştır çünkü 1985 tarihli TDK İmla Kılavuzu, en başta "yazım" yerine "imla" kelimesine geri dönmeyi tercih etmiş olmasıyla büyük tartışmalar başlatmıştır; . ve TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin tek başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur. Dolayısıyla iki kurumun yazım önerilerinin birbirini tutmadığı durumlarda ilgili genel yazım kuralının uygulanışına ve literatürde baskın gelmiş olan yaygınlığa da bakarak önerilerde bulunulmaktadır. Alıntıların pek çok yaygın kabulü göstermek içindir. Zira dil, masa başında tasarlanan bir düzen değil, son tahlilde o dili konuşanların şekillendirdiği konvansiyonel bir yapıdır.


Sitede yapılan yazım önerilerine yönelik itirazlarınızı yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun