Hak Etmek Nasıl Yazılır

TDK sözlüğüne göre "Hak etmek" ayrı yazılır.



Ulama nedeniyle bu iki kelime söylenirken kulağa birleşikmiş gibi gelebilir ama TDk ve Dil Derneği bunu kaynaşmış bir kalıp saymaz, ayrı yazımı doğru bulur.



Bu yoldaki haksız iktisapları iptal edip, hakkı sahiplerine iade edecek ancak iki kuvvetten biri vardır: Ya zor kullanıp şahsan ihkakı hak etmek ki, bu ihtilâldir.
5 Aralık 1950, Zafer



TDK alıntısı:





“Süt Kokusu”nda ise kahramanın doğduğu evi hak etmek için arınması gerekiyormuş gibi bütün yaşantılarından ve geçmişinden soyunarak doğduğu eve doğru hem gerçek hem de düşsel yolculuğuna tanık oluruz. Annesini kaybetmiş bir evladın ona özlemi, zamanında söylenememiş sözler, pişmanlıklar, özlem kahramanın yaptığı bir kaza ile düşsel anlamda ana kucağında son bulur bu yolculukta. “Bekleyiş fragmanları”nda da üç ayrı kahramanın üç ayrı hayatından bir kesit sunulur. Bu hikâyede de pişmanlıklar, özlem, umut ve hayal harmanında yoğrulmuş çaresiz bekleyişler anlatılır. İhtiyar kadın limanda kaybettiği kızını bekler, huzurevindeki ihtiyar adam yağmurla birlikte ziyaretine gelecek tanıdık birilerini, yetiştirme yurdundaki çocuksa annesinin yolunu gözler


- Sevilmeyi hak etmek

- Yalnızlığı hak etmek

- Bunu hak etmek için ne yaptım

- Tatili hak etmek

- Dayağı hak etmek

yazımları doğrudur.



- Sevilmeyi haketmek

- Yalnızlığı hakketmek

- Bunu haketmek için ne yaptım

- Tatili hakketmek

- Dayağı haketmek

yazımları ise yanlıştır.



"Hakketmek" ayrı bir eylemdir. Kazımak ya da kabartma yapmak suretiyle bir figürü bir nesneye işlemeye hakketmek denir.



Tik İşareti Kopyala
Üslü Sayı Yazma
Kaale Almak mı Kâle Almak mı
Allah Arapça Yazılışı
Klavyede Şapkalı A Yapmak

Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakının temel başvuru kaynağı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun