Kangren mi Gangren mi?

Sanılanın aksine, doğru tabi kangren sadece yaygın kullanılan tabir değil aynı zamanda doğru telaffuzdur. Kelimenin doğru yazımının gangren olduğu yabancı dili kuvvetli doktorların yanlış anlaşılmasından kaynaklanan bir efsanedir.



TDK imla kılavuzu bu kelimenin yazımını "kangren" şeklinde vermektedir. Dil Derneği Yazım Kılavuzu da "kangren" yazımını doğru bulmaktadır.



Büyük Lûgat ve Snsiklopedi'deki kullanımıyla:



Kangren'in özelliği, hastalanan dokularda kan dolaşımının durması ve duyarlığın kaybolmasıdır; daha çok kol ve bacaklarda görülür. Pek çok sebebi: travmalar, donma ve yanmalar, özellikle diyabete bağlı bir kan bozukluğu, atardamar veya toplardamar tıkanmaları ve enfeksiyonlar.
(Büyük lûgat ve ansiklopedi, 6. Cilt, s. 866)



Kangren kelimesi Batı dillerindeki karşılığı genelde "gangrene" şeklinde yazılmakta ve G harfiyle okunmaktadır. "Gangren"in doğru yazım olduğu bilgisinin kaynağı muhtemelen budur. Bu tespit kelimenin kökleri açısından doğrudur ama bu zaman içinde Türkçeye mal olmuş bir kelimedir ve Türkçede hem resmiyette hem pratikte K harfiyle kabul görmektedir.



kangren mi gangren mi







Atatürk Göktürk Alfabesi İle Nasil Yazilir - 𐰀𐱃𐰀𐱅𐰇𐰼𐰚
Hiç de Nasıl Yazılır
Türk Öğün Çalış Güven Nasıl Yazılır
Kun Feyekun Nasıl Yazılır
Birde Nasıl YazılırBu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun