Yüzyıl Nasıl Yazılır

Yüz yıllık zaman diliminin bütününe "yüzyıl" denir ve birleşik yazılır. Türk Dil Kurumu ve Dil Derneği bu konuda hemfikirdir.



Arka arkaya gelen herhangi 100 yıla "yüz yıl" denebilir ama XX00'lı bir yılın ilk gününden başlayıp XX99'lu bir yılın son günü biten zaman dilimine "yüzyıl" ya da asır denir. Bu yüzden birleşik yazılır.



Eğer "yüz yıl" şeklinde ayrı yazılırsa mesela 1 Ocak 1856'dan 31 Aralık 1955'e kadarki zaman dilimi de kast edilmiş olabilir. Ayrı yazılan "yüz yıl" yerine "100 yıl" denmesi bile mümkündür.



Fakat yüzyıl kelimesi 15. yüzyıl, 16. yüzyıl gibi belirli tarih aralıkları için kullanılır. Teknik açıdan bunu rakamla yazmamak, ayrı yazmamak gerekir. Fakat "yy." şeklinde kısaltılması mümkündür. Akademik çalışmalarda da bu kısaltmaya rastlanır.



Yüzyıl kelimesinin birleşik yazımına örnek basılı eser ve yazılı alıntı aşağıdadır:



yüzyıl nasıl yazılır


Bu cemaatlerden biri İznik'te (Nikaea), bir diğeri ise muhtemelen İzmit (Nikomed) veya Karadeniz Ereğlisi (Heraclea Pontica) kentinde ortaya çıkmıştır. Peki bu kilise cemaatlerinden geriye bir iz kaldı mı? Evet kalmıştır. Bunların en önemlileri: (1) 8. yüzyıl İznik “Böcek” ayazmasında keşfedilen 2. yüzyıl devşirme taşındaki Mezmur 136:25 yazıtıdır ve (2) İznik Valisi Genç Plinius'un İmparator Trajanus'a İznik'teki Hristiyanlar hakkında gönderdiği mektuptur
(Marc Madrigal, Birinci Yüzyıl Anadolu Kiliseleri)







Atatürk Göktürk Alfabesi İle Nasil Yazilir - 𐰀𐱃𐰀𐱅𐰇𐰼𐰚
Hiç de Nasıl Yazılır
Türk Öğün Çalış Güven Nasıl Yazılır
Kun Feyekun Nasıl Yazılır
Birde Nasıl YazılırBu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun