Sıradışı Yazımı

- Sıradışı lakaplar

- Sıradışı şirket isimleri

- Sıradışı bilgiler

- Sıradışı tarih



Sıradışı kelimesi Dil Derneği'ne göre birleşik yazılmaktadır.



Türk Dil Kurumu ise bu ifade "sıra dışı" şeklinde ayrı yazmayı önermektedir.



Basılı eserlerde birleşik yazım çok daha ağırlıklıdır çünkü yayıncılar bu kelime konusunda Türk Dil Kurumu'nun 1985 imla kılavuzundan önceki geleneğini sürdüren Dil Derneği'nin yazım tercihini benimsemişlerdir.



Adında "sıradışı" kelimesi geçen kitapların ağırlıklı çoğunda bu kelime bitişik yazılmıştır.



Kanımızda da bu kelimenin birleşik yazılması isabetlidir çünkü "sıra dışı" tamlamasının kendi anlamından çok daha öte bir anlam bu kelimelerin birleşmesiyle oluşmaktadır ve hatta ifadenin belirtsiz isim tamlaması niteliği ortadan kaybolmakta, tek kelime gibi kullanılmaktadır.





sıradışı yazımısıradışı yazımısıradışı yazımı





Sevgili Lady Mary, Seyahat yazılarımın her birinde “Sıradışı” başlıklı özel bir bölüm açarım. Bu sayfalarda seyahatim sırasında tam anlamıyla şaşırtıcı, sıradışı her şeyi kaydederim. Bunlar seyahatim sırasında yalnızca hayretimi mucip bir mimari, sanatsal, tabiî harikulâdelikler değil, tarihî ve coğrafî yerler olduğu gibi insan jest ve mimikleridir de. Sen de biliyorsun ki Türkler yalnızca dünyanın en misafirperver insanları olmakla yetinmezler, aynı zamanda size insan zarafetinin inanılmaz ve şaşırtıcı hareketlerini sunarak çok önemli hayırseverlik duygusunun ilerisine ve üstüne çıkmaya çalışırlar.
(Katharine Branning, Bir Çay Daha Lütfen)





Atatürk Göktürk Alfabesi İle Nasil Yazilir - 𐰀𐱃𐰀𐱅𐰇𐰼𐰚
Hiç de Nasıl Yazılır
Türk Öğün Çalış Güven Nasıl Yazılır
Kun Feyekun Nasıl Yazılır
Birde Nasıl Yazılır



Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun