Oynayıpta Nasıl Yazılır?

TDK kurallarına göre" oynayıp da" yazımı doğru, oynatıpta, oynatıp ta, oynayıpda yazımları yanlıştır. Zira dahi anlamındaki de ile bağlaç olan de ayrı yazılmalıdır.



Bu ifadenin literatürdeki basılı örnekleri de bu kuralın Türkçede yerleşmiş olduğunu göstermektedir:


Öyle fazla mızıka çalıp da oynayıp da yapmıyorlar, Çerkes dansı falan pek yapmıyorlar. Az yapılıyor, yapılıyor da eskisi kadar değil. Düğün böyle yapılırdı. Benim düğünüm de burada olmuştu. Çok soğuk bir gündü. Davullu zurnalı yaptılar ...

Kaynak: Ulaş Sunata, Hafızam Çerkesçe: Çerkesler Çerkesliği Anlatıyor


çerkes

_______________


Metrekare Nasıl Yazılı

Üslü Sayı Yazma

Heryer Nasıl Yazılır

Allah Arapça Yazılışı

Küçük-Eşittir İşareti Nasıl Yazılır

Kalp Emoji Kopyala



Bu sitede sadece TDK yazım kılavuzu esas alınmamıştır çünkü 1985 tarihli TDK İmla Kılavuzu, en başta "yazım" yerine "imla" kelimesine geri dönmeyi tercih etmiş olmasıyla büyük tartışmalar başlatmıştır; . ve TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin tek başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur. Dolayısıyla iki kurumun yazım önerilerinin birbirini tutmadığı durumlarda ilgili genel yazım kuralının uygulanışına ve literatürde baskın gelmiş olan yaygınlığa da bakarak önerilerde bulunulmaktadır. Alıntıların pek çok yaygın kabulü göstermek içindir. Zira dil, masa başında tasarlanan bir düzen değil, son tahlilde o dili konuşanların şekillendirdiği konvansiyonel bir yapıdır.


Sitede yapılan yazım önerilerine yönelik itirazlarınızı yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun