İsteyipte Nasıl Yazılır?

"İsteyip de" yazarken 'de' ayrı yazılmalıdır çünkü dahi anlamında ya da bağlaç işlevi göre ayrı bir sözcüktür. Bu konuda bkz. de-da nasıl yazılır.



Bu ifadenin günlük dilde kullanımına ve literatürdeki basılı örneklerine dair ChatGPT tarafından getirilen sonuçlar da bu kuralın Türkçede yerleşmiş olduğunu göstermektedir:


İsteyip de Alamayanlar İçin Elektrikli Araç Desteği Geliyor!



Son yıllarda elektrikli araçlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek popülerleşmeye başladı. Ancak yüksek fiyatlar nedeniyle birçok kişi isteyip de bu araçlara sahip olamıyor. Hükümet, bu sorunu çözmek adına yeni bir teşvik paketi üzerinde çalışmalara başladı.



Yeni teşvik paketi, özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşların elektrikli araç sahibi olmasını amaçlıyor. Bu kapsamda, hükümetin üzerinde çalıştığı teşvik paketinde, elektrikli araçlar için vergi indirimi ve kredi desteği gibi birçok avantaj sunulacak.



Elektrikli araçlar, çevre dostu olmaları ve düşük işletme maliyetleri nedeniyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Ancak yüksek satış fiyatları ve mevcut teşviklerin yetersizliği, isteyip de elektrikli araç alamayan birçok kişiyi mağdur ediyor.



Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni teşvik paketi, bu sorunu çözmeyi amaçlıyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan ve toplu taşıma imkanlarının sınırlı olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşların, elektrikli araçlara daha kolay erişebilmesi hedefleniyor.



Yeni teşvik paketinin detayları henüz açıklanmamış olsa da, önümüzdeki haftalarda resmi açıklamanın yapılması bekleniyor. Bu sayede, isteyip de elektrikli araç sahibi olamayan vatandaşlar, daha uygun koşullarla bu araçlara sahip olabilecekler.


Kaynak: OpenAI Chatbot.



Cartoon Woman Drives While On The Phone

_______________


Metrekare Nasıl Yazılı

Üslü Sayı Yazma

Heryer Nasıl Yazılır

Allah Arapça Yazılışı

Küçük-Eşittir İşareti Nasıl Yazılır

Kalp Emoji Kopyala



Bu sitede sadece TDK yazım kılavuzu esas alınmamıştır çünkü 1985 tarihli TDK İmla Kılavuzu, en başta "yazım" yerine "imla" kelimesine geri dönmeyi tercih etmiş olmasıyla büyük tartışmalar başlatmıştır; . ve TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin tek başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur. Dolayısıyla iki kurumun yazım önerilerinin birbirini tutmadığı durumlarda ilgili genel yazım kuralının uygulanışına ve literatürde baskın gelmiş olan yaygınlığa da bakarak önerilerde bulunulmaktadır. Alıntıların pek çok yaygın kabulü göstermek içindir. Zira dil, masa başında tasarlanan bir düzen değil, son tahlilde o dili konuşanların şekillendirdiği konvansiyonel bir yapıdır.


Sitede yapılan yazım önerilerine yönelik itirazlarınızı yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun