Arayıpta Nasıl Yazılır?

TDK ayrı yazımı yani 'arayıp da' şeklindeki yazımı doğru bulur çünkü buradaki 'da' ya dahi anlamındaki de ya da bağlaç olan de işlevi görmektedir. Bu nedenle ayrı bir kelimedir ve ünsüz benzeşmesinden de etkilenmez, D harfi kalır.



Bu ifadenin literatürdeki basılı örnekleri de bu kuralın Türkçede yerleşmiş olduğunu göstermektedir:


İçinde gölge ve meyva ağaçları, su hazneleriyle inşaat» yarayacak taşı mevcuttur. Zevk ehlinin arayıp da bulamadığı harikulade manzaralı cennetten bir köşedlr. Üsküdar Sulh mahkemesinde 16 ocak Cuma günü saat 14'te bülmüzayede satılacaktır.
Kaynak: 13 Aralık 1949 Akşam



Hendeğe yuvarlandıkları vakit, hayatla ölüm arasındaki bu kısa bekleyişte, otomobil tahminen beş metre küptür. İmdat istemek, hareket etmek imkânsızdır - herşey karmakarışık olmuş, belki iradenin kaybolmasından, belki de çokluğundan yan baygın vaziyette hayallerle birbirlerine sarılmışlar, insanlığın arayıp da bulamadığı, koştukça büsbütün kaybettiği şeyleri bir an için isteyip yaşamışlardı bu küçücük yerde. Ne konuşmak İstediklerini, daha doğrusu neler düşündüklerini kati olarak bilemem.
Kaynak: 20 Temmuz 1950 Yeni İstanbul



Çeşm-i-hümayun, deriz. Bazan da hiç kimsenin arayıp da bulamadığı saadet’i bu yerde kullanırız. Dar-ü-ssaade.
Kaynak: 21 Haziran 1950 Yeni İstanbul



...diye bağırdı. İşte iki saatten beri arayıp da bulamadığım çare!... hem de ne basit!...
Kaynak: 4 Ocak 1950 Zafer



Fena bir sey değil. Herkesin arayıp da bulamadığı şey. bir seyahat.
Kaynak: Yeni Sabah - Ağustos 1949




aramak

_______________


Metrekare Nasıl Yazılı

Üslü Sayı Yazma

Heryer Nasıl Yazılır

Allah Arapça Yazılışı

Küçük-Eşittir İşareti Nasıl Yazılır

Kalp Emoji Kopyala



Bu sitede sadece TDK yazım kılavuzu esas alınmamıştır çünkü 1985 tarihli TDK İmla Kılavuzu, en başta "yazım" yerine "imla" kelimesine geri dönmeyi tercih etmiş olmasıyla büyük tartışmalar başlatmıştır; . ve TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin tek başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur. Dolayısıyla iki kurumun yazım önerilerinin birbirini tutmadığı durumlarda ilgili genel yazım kuralının uygulanışına ve literatürde baskın gelmiş olan yaygınlığa da bakarak önerilerde bulunulmaktadır. Alıntıların pek çok yaygın kabulü göstermek içindir. Zira dil, masa başında tasarlanan bir düzen değil, son tahlilde o dili konuşanların şekillendirdiği konvansiyonel bir yapıdır.


Sitede yapılan yazım önerilerine yönelik itirazlarınızı yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun