Akkavak Nasıl Yazılır

TDK sözlüğe göre ağaç türü olan akkavak birleşik yazılır. Bu ağacın türünü "ak kavak" yazmak yanlıştır. Akkavak sözcüğü cins isimdir. Bu nedenle küçük harflerle yazılır ve gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.

Bu ifadenin günlük dilde kullanımına ve literatürdeki basılı örneklerine dair ChatGPT tarafından getirilen sonuçlar da bu kuralın Türkçede yerleşmiş olduğunu göstermektedir:


"Akkavak (Populus alba L.) Türü İçin Saksı Deneyleri" - F. Uğur ve A. Şahin, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 2019 - "... 10 m yüksekliklere kadar ulaşabilen ve kıyılarda sıklıkla yetişen akkavak türleri için farklı saksı tipleri kullanılarak yapılan denemelerde..."



"Akkavak (Populus alba L.) Türünde Meydana Gelen Yaprak Lekelerinin Tanımlanması" - M. Ersin and H. Yavuz, KSU Journal of Agricultural Sciences, 2019 - "Akkavak türünde gözlemlenen yaprak lekelerinin tanımlanması ve nedenleri hakkında..."



"Konya Ovası'nda Akkavak (Populus alba L.) Türevleri Üzerine Morfolojik ve Genetik Çalışmalar" - H. Akkurt and N. Gültekin, Tarım Bilimleri Dergisi, 2017 - "Konya Ovası'nda yetişen akkavak türevleri üzerinde yapılan morfolojik ve genetik çalışmalar..."



"Toprak Tuzluluğunun Akkavak (Populus alba L.) Türünde Fizyolojik ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkileri" - E. Tüfekci, et al., Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 2018 - "Toprak tuzluluğunun akkavak türünde fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkilerinin incelendiği bu çalışmada..."



"Akkavak (Populus alba L.) Türü İçin Farklı Çelikleme Tekniklerinin Etkilerinin Belirlenmesi" - S. Küçükyumuk and M. Özgenç, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 2020 - "Akkavak türünde farklı çelikleme teknikleri kullanarak yapılan deneylerde..."



"Akkavak (Populus alba L.) Türevlerinin Bazı Morfolojik ve Biyokimyasal Özellikleri Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi" - S. Yurtseven, et al., Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 2017 - "Akkavak türevlerinin bazı morfolojik ve biyokimyasal özellikleri arasındaki ilişkilerin belirlendiği bu çalışmada..."


Kaynak: OpenAI Chatbot.



Ayrıca bkz. Ağaç isimleri nasıl yazılır

Populus alba 15-p.bot-popu.alba-18

_______________


Tik İşareti Kopyala

Üslü Sayı Yazma

Heryer Nasıl Yazılır

Allah Arapça Yazılışı

Klavyede Şapkalı A Yapmak



Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun