Ahdım Var Nasıl Yazılır?

"ahd" ya da "ahit" sözleşme, söz verme demektir. Ahit kelime ek alınca hem İ'si düşer hem de T yumuşayıp D olur. Bununla birlikte, sözcüğün sonunuda D Arapçadaki ince bir D olduğu için buna eklenen eklerin ince sesli harflerle devam etmesi gerekir. Yani doğrusu "ahdim var" şeklindedir. Hem TDK hem Dil Derneği bunu önermektedir.



Bu ifadenin günlük dilde kullanımına ve literatürdeki basılı örneklerine dair ChatGPT tarafından getirilen sonuçlar da bu kuralın Türkçede yerleşmiş olduğunu göstermektedir:


"Herkesin bir ahdi vardır yaşama karşı. Seninkisi nedir, bilirsin mi?" - Ahmet Ümit, "Sonsuzluğa Nokta"


"Ahdim var, o sevgiliye. Yalnız kalamazdım." - Ahmet Ümit, "Karanlıkta Koşanlar"


"Ahdim var, bana inanmazsanız çıkın sarayın bahçesine bakın, orda bir yıldız daha parlar. İşte benim hayallerim!" - Sabahattin Ali, "Kürk Mantolu Madonna"


"Ahdim var sana sevgili, gözlerinin gördüğü kadar seveceğim seni, gözlerinin göremediğinin bin katı." - Canan Tan, "Pis Mor"


"Ahdim var; kadınların kanatlanıp uçacakları bir özgürlük mücadelesi için." - Buket Uzuner, "Güzellik Kraliçesi"


"Ahdim var sana ve ölümüne güvenim sonsuz." - Albert Camus, "Sivrisinek"


"Ahdim var sana, tek bir damla gözyaşımda sevdanı taşıyacağıma dair." - Ahmet Batman, "Seni Görünce Özledim"


"Ahdim var bütün özgür düşüncelere." - Hasan Ali Toptaş, "Özgürlük İşi"


"Ahdim var, gölgelerin izlediği, yalnızlığın paylaşıldığı şafaklara kadar bekleyeceğim seni." - Aşkım Kapışmak, "En Güzel Aşk Şarkıları"


"Ahdim var sana, senden sonra gelecek hiçbir sevgilim için yazılmamış şiirlerim." - Şemseddin Sami, "Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat"



Kaynak: OpenAI Chatbot.

Promise Rings

_______________


Tik İşareti Kopyala

Üslü Sayı Yazma

Heryer Nasıl Yazılır

Allah Arapça Yazılışı

Klavyede Şapkalı A Yapmak



Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun