Ağaç Yaş İken Eğilir Nasıl Yazılır?

TDK kurallarına göre iki yazım da doğrudur: "Ağaç yaşken eğilir", "Ağaç yaş iken eğilir". Zira "iken" hem bir sözcük hem de -ken şeklinde ek olarak kullanılabilmektedir. Esasen günümüz Türkçesinde kullandığımız bir çok ek eski Türkçedeki bir sözcüğün dönüşmüş halidir. Mesela "imiş", "idi"...


Bununla birlikte TDK resmi sitesinde "ağaç yaşken eğilir" yazımının daha çok tercih edildiği görülmektedir.



Bu ifadenin günlük dilde kullanımına ve literatürdeki basılı örneklerine dair ChatGPT tarafından getirilen sonuçlar da bu kuralın Türkçede yerleşmiş olduğunu göstermektedir:


"Bana göre, ağaç yaşken eğilir," dedi Tom. "Eğer çocukken doğru dürüst bir terbiye almazsan, sonradan hiçbir şey yapılmaz." - Mark Twain, Tom Sawyer'in Maceraları (roman)


"Çocukların ruhu bir bahçe gibidir, ağaç yaşken eğilir" dedi John. - Emily Bronte, Wuthering Heights (roman)


"Ağaç yaşken eğilir, ama yetişkin bir ağaç da hala bükebilirsiniz." - Chinua Achebe, Things Fall Apart (roman)


"Ağaç yaşken eğilir, ancak her zaman düzeltilmek için bir fırsat vardır." - Charles Dickens, David Copperfield (roman)


"Çocuklar birer sünger gibidir, ağaç yaşken eğilir, ancak asla büyümenin sona ermeyen bir iş olduğunu unutmamalıyız." - J.K. Rowling, Harry Potter ve Felsefe Taşı (roman)


"Ağaç yaşken eğilir, ama hayat boyu öğrenmek ve değişmek mümkündür." - Mitch Albom, Tuesdays with Morrie (hikaye)


"Ağaç yaşken eğilir, ancak her zaman düzeltilmek için bir fırsat vardır," dedi öğretmen. - Jane Austen, Mansfield Park (roman)


"Ağaç yaşken eğilir, ama asla unutma, her zaman bir seçeneğin var," dedi dede. - Louisa May Alcott, Küçük Kadınlar (roman)


"Ağaç yaşken eğilir, ama onun nasıl büyüyeceğine dair karar vermek bizim elimizde," dedi baba. - Harper Lee, To Kill a Mockingbird (roman)


"Ağaç yaşken eğilir, ama sonrasında yapacak pek bir şey yok," dedi büyükbaba. - Gabriel Garcia Marquez, Yüzyıllık Yalnızlık (roman)




Kaynak: OpenAI Chatbot.

Tree with a lean - geograph.org.uk - 2828729

_______________


Tik İşareti Kopyala

Üslü Sayı Yazma

Heryer Nasıl Yazılır

Allah Arapça Yazılışı

Klavyede Şapkalı A Yapmak



Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun