Bulaş Ne Demek

TDK sözlük kapsamında olmasa da bulaş kelimesi tıpçıların akademik metinlerde kullandığı bir kelimedir yani tıp terminolojisinde böyle bir kelime mevcuttur.







TDK Güncel Sözlük, günlük dilde kabul görmüş kelimeleri içerir. Hukuk terminolojisindeki, Tıp terminolojisindeki, Mühendislik terminolojisindeki her kelimeyi içermez. Bu yüzden TDK Genel Türkçe Sözlük'te bulunmasa da "Bulaş" diye bir terim vardır.



Bulaşmak, bulaşma bir lekenin, pisliğin hatta bir kötü alışkanlığın kişiler arasında yaygınlaşması anlamında kullanılan gene bir ifadedir. Bulaş ise bir mikroorganizmanın bir kişiden başka kişiye geçmesini ifade eden daha dar anlamlı bir terimdir.



Ayrıca bu terim morfolojik açıdan yanlış değildir. Tıpkı dalaşmak fiili olmakla birlikte dalaş (İt Dalaşı) kelimesi olduğu gibi, savaşmak fiili olmakla birlikte savaş kelimesi olduğu gibi bulaşmak fiilinin yanında bulaş kelimesi de bir isim olarak kullanılabilir. Türkçede bunun daha pek çok örneği (boya, sıva vs.) örneği vardır.



Sağol Nasıl Yazılır
Üslü Sayı Yazma
Kaale Almak mı Kâle Almak mı
Allah Arapça Yazılışı
Klavyede Şapkalı A Yapmak

Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun