Muska Nasıl Yazılır

...Bir kâğıdın üzerine yüz bir çizgi çizer, Kur'an'dan kısa bir sûre yazar. Kâğıdı ılık suda ezer, o sudan üç damla çocuğun yüzüne damlatır, damlatırken de yedi kez «yâ hayy» söyler. Kalan suyu çocuğun yıkanacağı suya katmak üzere getirene verir. İlk gün yapılacak işler budur. Üç gün sonra çocuğu götüren gelir, yazılan muskayı alıp çocuğun sağ omuzuna iliştirir. Muskanın yazılışı genellikle şöyledir: Çocuğun alnı büyüklüğünde bir kâğıdın üzerine bir daire çizilir. Dairenin ortasına çocuğun adı, adın çevresine «Nuh» sûresi yazılır. Dairenin Çevresine yüz bir nokta konur, yedi «mim», üç «elif» yazılır. Bunlar çocuğun Nuh peygamber gibi uzun süre yaşaması içindir. Dairenin çevresindeki yüz bir nokta da yüz bir yıl yaşaması dileğini, «mim»ler peygamber Muhammed'in aracılığını, «elif»ler Tanrı'nın yardımını dilemeyi gösterir. Bu muskayı taşıyan çocuk kolay kolay ölmezmiş.
İsmet Zeki Eyüboğlu, Anadolu Büyüleri kitabının 117. sayfasında nasıl muska yazıldığını böyle anlatmaktadır.



muska nasıl yazılır


Belirtmek gerekir ki Muska, putperest halklardan kalma bir adettir:



Sözlükte “yazılı şey” anlamına gelen Arapça nüsha kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Çoğunlukla insanlar tarafından taşınan, bazan da belli mekânlara yerleştirilerek kötü güçlerin etkisinden koruma sağladığı kabul edilen muska, prehistorik / çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere kadar pek çok inançta yaygınca görülen büyü ile yakından alâkalı kült nesnelerinden biridir. Taşıdığı mâna bakımından muskanın antik dinlerden günümüze kadar fazla değişmeden geldiğini söylemek mümkündür. Buna göre muska, sahip olduğuna inanılan sihrî güç (mana) aracılığıyla taşıyan kişiyi hem kötülüklerden koruyan hem kısmet getiren, çoğunlukla bir nesneden, bazan da yazı veya sembol şeklindeki gizemli karakterlerden oluşan özel objeleri ifade eder.



Dinler tarihi çalışmalarında muska kategorik olarak büyü kavramıyla alâkalandırılır......


Türkiye Diyanet Vakfı Ansiklopedisi, Muska maddesi






2018 Romen Rakamıyla Nasıl Yazılır - MMXVIII
Hiç de Nasıl Yazılır
Önsöz Kelimesi Nasıl Yazılır
Kun Feyekun Nasıl Yazılır
Birde Nasıl Yazılır

Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır. Zira TDK, 1985'ten sonra yayınevlerin başvuru kaynağı olma özelliğini kaybetmiştir. 1980 öncesi TDK üyelerinin eseri olan Ana Yazım Kılavuzu ve Dil Derneği Yazım Kılavuzu, yayıncıların tamamına yakınının temel başvuru kaynağı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun