Esed Ne Demek Esad Ne Demek

Suriye cumhurbaşkanlarının soyadı olan Esed, Arap harfleriyle أسد diye yazılır ve ARSLAN anlamına gelir.





Esad ise Arapça başka bir isimdir. Arap harfleriyle أسعد şeklinde yazılır. Mutlu, "daha mutlu" anlamına gelir. Esad adına sahip, Arap dünyasında ünlü pek çok şahsiyet vardır.





Dolayısıyla bu iki ismi birbirine karıştırmak, Amr yerine Emir demek gibi, Selim yerine Salim demek gibi bir hatadır. Sadece bilgi yanlışı değil aynı zamanda kişiliğe saygısızlıktır.



Mesele sadece Esed-> Eset dönüşümü ya da Esad -> Esat dönüşümü olsaydı Türkçe telaffuzu tercih etmek makul sayılabilirdi fakat burada ayrı yazılan, apayrı anlamlara gelen ve daha da önemlisi farklı insanların sahip olduğu iki ismi tek isme indirmek gibi bir düşüncesizlik söz konusudur.



Kaldı ki Türk dilindeki büyük ünlü uyumu Esat/Esad değil Eset/Esed telaffuzuna yatkındır. Kelimenin ilk hecesinde ince ünlü varsa sonraki hecede de ince ünlü bulunması beklenir.



Esed'e Esad deme yaklaşımı, iki ayrı adı hakkıyla öğrenmek yerine halihazırda bildiği bir adı öbür başka adın da yerine koyarak kolaycılığa kaçmaktan başka bir şey değildir.



Üstelik Türk dilinin literatüründe Esed vardır. Hz. Ali'nin bir adı da Esedu'l-lah "(Allah'ın Arslanı) diye geçer. Eğer Esadullah denseydi Allah'ın mutlusu gibi çok ilgisiz ve anlamsız bir ad olurdu.



Yıldız falında da arslan burcunun eski adı Esed olarak kullanılmıştır ve hep öyle telaffuz edilmiştir. Esed'in Esad diye yazılmasını savunanların bu literatüre hakim olmadığı ya da görmezden gelmeyi tercih ettiği de gözlemlenmektedir.



Esad ismini, ayrı bir ad olan Esed'i de kapsayacak şekilde kullanmak, çok basit bir dil meselesini saptırarak siyasi polemik çıkarmaya çalışan demagoglardan başka kimsenin savunacağı bir tutum değildir.



Türkiye'de adı Nejat olan biri bile isminin Necat olarak söylenmesinden, Necat olan biri Nejat olarak söylenmesinden rahatsız olurken koskoca Suriye cumhurbaşkanına "başka bir isim" takmak ve bunu siyasi demagoji enstrümanı haline getirmek ülkemiz otoritelerinin seviyesizliğini göstermektedir.







Palmyra antik kentini işgale rağmen terk etmeyen ve 2015 yılında kaybettiğimiz arkeolog Halid Esad'ın soyadı Esad'dır. Suriye cumhurbaşkanının soyadı ise Esed'dir. Bunların ikisi de ayrı ayrı doğrudur çünkü iki ayrı isimdir. İkisini de yerli yerinde yazıp kullanmak gerekir.





Tengri Biz Menen Nasıl Yazılır
Hiç de Nasıl Yazılır
Adres Nasıl Yazılır
Kun Feyekun Nasıl Yazılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun