Andaç Nasıl Yazılır

Mezun olan öğrencilerin birbirlerine yazdığı yazılara ANDAÇ denir.



Andaçları yazanlar eskiden okuyucuya hitap eder gibi yazarak okura arkadaşını anlatırmış. Günümüzde ise bu tarz andaç yazımı sadece bir kişi hakkında birden çok kişinin kaleme aldığı, kolektif yazılarda görülmektedir.



İyi bir andaç, yazarın arkadaşına doğrudan hitap ettiği ve onlarca yıl sonra okunduğunda bile anlamı olacak yazıdır.



Andaca genelde birbirine, varsa lakapla hitap ederek başlanır. Arkadaşlıklarının nereden başladığı, en değerli ortak anılarının hangileri olduğu ve nasıl bir ortak gelecek bekledikleri yazılır. Eğer koşullar ortak bir geleceğe izin vermiyorsa nasıl bir günde nasıl bir yerde buluşma ümit ve temennisinde olunduğu aktarılır.



Üçüncü kişilere bir anlam ifade etmeyen espriler andaçlarda başkalarına anlamsız görünecektir. Eğer çok önemli bir husus değilse bunlardan kaçınmak, andacı düzgün gösterecek, yanlış anlaşılmalara mahal vermeyecektir.



Andacın yazıldığı zamanki statüsü ne olursa olsun arkadaşınızın ileride önemli sorumluluklar üstlenmesi ihtimalini de göz önünde tutmak ve arkadaşımızı tiye alan yorumlardan çok onun olumlu ya da en azından ilgi çekici yönlerini ön plana çıkaran yorumlar yapmak daha doğrudur.







Kaale Almak mı Kâle Almak mı
Hiçbirşey Nasıl Yazılır?
Kayyum mu Kayyım mı
Birde Nasıl Yazılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun