İyelik Ekinin Gereksiz Kullanımı

Hata değildir. Çoğunlukla gayet masum üslup tercihleridir.


Masa başında tespit yapmakla dile şekil verebileceğini zanneden zevatın Türkçeyi budamak için kullandığı tırpanın adıdır.



1- Tamlayanı "kendi" olabilecek iyelik/tamlanan ekleri gereksiz değildir.



Mesela "Konuşan öğrenciye sus demek" ile "Konuşan öğrencisine sus demek" farklı şeylerdir çünkü ikinci örnekte eylemin bir öğretmene ait olduğu bellidir. Aynı şekilde "rakibine çelme takmak" müsabakanın diğer tarafına has bir eylemken "rakibe çelme takmak" onun taraftarlarınca da yapılabilen bir eylemdir. Örnekler çoğaltılabilir. Burada sizli-bizli bir ifade yoktur.



2- Mastar eki olan `-me` ile onun iyelik eki almış hali olan `-mesi` aynı şey değildir. Biri doğru öbürü yanlış değildir.



"Tutmasını biliriz de kemiği yok bunun" ifadesini "tutmayı biliriz de kemiği yok bunun" haline getirdiğinizde belirgin bir anlam kaybı olmaktadır. Fiil artık nesneye yönelmemektedir.



Benzer şekilde:



"Oturmayı kalkmayı bilmek" = fiilleri yapabilmek

"Oturmasını kalkmasını bilmek" = o konuda görgü sahibi olmak.



Eğer yapısı itibariyle `Türkçeye artikel sokmak` gereksizse bu gibi incelikler sayesinde gereksizdir. Bkz. Türkçede Artikel Var mı?



TDK'nnn, ÖSYM'nin ve diğer eğitim kurumlarının işi de dilin orasını burasını budayıp "`Şimdi kuşa benzedin`" diyerek seyrine dalmak değil, dilin tüm kıvrımlarını, inceliklerini tespit edip bu kullanımları bilime ve sanata sunmaktır. (Aah ah)



(Ekşi Sözlük entry #25930867 tarih:2011-10-28 saat:12:33:49)







Kaale Almak mı Kâle Almak mı

Hiçbirşey Nasıl Yazılır?

Kayyum mu Kayyım mı

Birde Nasıl Yazılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Benim de diyeceklerim var!" diyorsanız buyrun